KERESŐ
ÖNKORMÁNYZAT
FONTOS INFORMÁCIÓK
Cím

2721 Pilis,Kossuth L.út 47.

E-Ügyintézés
 • Rövid névPILIS
 • KRID400115947
Ügyfélfogadás
 • Hétfő800-1200
 • 1300-1730
 • Keddnincs
 • Szerdanincs
 • Csütörtök800-1200
 • 12301600
 • Pénteknincs

 • Jegyző
 • Szerda900-1200
 • Polgármester
 • Szerda1400-1600
Telefonszámok
 • Központ06(29)/696-310
 • Fax06(29)/696-320
Kisokos További információk

ESEMÉNYNAPTÁR
2018 November
BELÉPÉS


Pilis Város Önkormányzatát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
SZáRNYVONALAK EURóPáBAN
 
A Csepp a Tengerben Alapítvány Szárnyvonalak Európában címmel rendezte meg harmadik nemzetközi találkozóját...

 

SZÁRNYVONALAK EURÓPÁBAN

A Csepp a Tengerben Alapítvány Szárnyvonalak Európában címmel rendezte meg harmadik nemzetközi találkozóját 2017. április 7-e és április 16-a között Királyréten állami gondozott fiatalok, az őket körülvevő szakemberek és polgárok számára. A találkozón önkéntesek, nevelők, gyerekek, civilek és előadók egyaránt részt vettek az Európai Unió „Europe for Citizens / Európa a Polgárokért” pályázatának és az érintett önkormányzatok támogatásának köszönhetően. A Szlovákia, Magyarország, Románia és Szerbia összefogásával létrejött projekt olyan Európában élő, 14-18 éves, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataloknak nyújtott segítséget, akik mögött nincs támogató családi háttér. A programok célja az volt, hogy a fiatalok minél jobb esélyekkel induljanak és teljesértékű életet élhessenek, amikor felnőttként elhagyják a gyermekvédelmi intézményeket. Emellett az is kiemelten fontos volt, hogy a résztvevők szociális érzékenységét fejlesszük, egyúttal felhívjuk a figyelmet azokra a veszélyekre is, amik a gyermekvédelmi gondoskodásból való kikerülés után a fiatalokat gyakran fenyegetik.
Az egyhetes találkozón szakmai programok, workshopok, terepgyakorlatok segítségével jártunk körül olyan témákat, mint a mélyszegénység, az otthontalanság és hajléktalanság, a társadalom perifériáján, illetve a fogyatékkal élők nehézségei, a cigányság és a menekültek helyzete vagy a büntetett előéletűek sorsának alakulása. Az egy hét alatt hagyományos formális és alternatív tanulási módszereket is alkalmaztunk. Így kerülhetett a programba a pszichodráma, a playback-színház, a csapat-workshop, a filmklub és a csapatkohézió megteremtését és erősítését szolgáló sportprogramok is. 
Nemzetközi meghívottjainknak és a nyelvileg is kevert csoportoknak köszönhetően a találkozó során össze tudtuk hasonlítani a különböző országok lehetőségeit, előnyeit és hátrányait az Európai Unión belül. Örülünk, hogy a színes programsorozattal és a nem formális tanulási eszközökkel segíthettük a fiatalok nyitottabbá válását, lehetőségeik felismerését és pozitív világlátását. A helyi lakosság együttműködése pedig pozitív megerősítés volt a projekt résztvevőinek abban, hogy a társadalmi nyitottság és érzékenység a hátrányos helyzetű fiatalok életének alakulásában meghatározó jelentősséggel bír. Pedagógiai módszereinket és eredményeinket a társszervezeteink és a szélesebb közönség számára is szeretnénk ismertté tenni, ezért projektünkkel több hagyományos oktatási intézményben is felhívtuk a figyelmet ezek fontosságára.
Biztosak vagyunk benne, hogy a projektünk önkénteseink nélkül nem jöhetett volna létre. Így a találkozó nem csupán a gyermekvédelmi gondoskodásban lévők fejlesztését, hanem magának az önkéntességnek a népszerűsítését is szolgálta.
Külön köszönet illeti a következőket: az Európai Unió „Európa a Polgárokért“ programját, Zugló és Pilis Önkormányzatát, Lakatos Helénát, a Prezi munkatársát, Kékesi Márkot, migrációs szakértőt, a Máltai Szeretetszolgálatot, a Balassagyarmati Fegyház és Börtönt, a Magyar Afrika Társaságot, a Váltó-sáv Alapítványt, a SZOCIOPOLY - interaktív színházi társasjáték szervezőit, a Még 1 mesét akciócsoportot, az AKKU A Kulturális Egyenlőségért Alapítványt, a gútai gyermekotthont (Detsky Domov, Kolárovo), a párkányi gyermekotthont (Detsky Domov, Stúrovo), a Csibész Alapítványt (Asociația Tinerilor Csibész), 2-es számú családi típusú elhelyező központot (CENTRUL DE PLASAMENT DE TIP FAMILIAL NR 2) a pilisi gyermekotthont (Óvoda, Általános Iskola és Gyermekotthon, Pilis), a Csepp a Tengerben Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány tagjait és támogatóit és Királyrét, Szada és Pilis lakosságát, valamint a Kastélyhotel Királyrétet.