KERESŐ
ÖNKORMÁNYZAT
FONTOS INFORM?CI?K
Cím

2721 Pilis,Kossuth L.út 47.

E-Ügyintézés
Ügyfélfogadás
  • Hétfő8 00-12 00
  • 13 00-17 30
  • Keddnincs
  • Szerdanincs
  • Csütörtök8 00-12 00
  • 12 3016 00
  • Pénteknincs

  • Jegyző
  • Szerda9 00-12 00
  • Polgármester
  • Szerda14 00-16 00
Telefonszámok
  • Központ06(29)/696-310
  • Fax06(29)/696-320
Kisokos További információk

ESEMÉNYNAPTÁR
2019 szeptember
BELÉPÉS


Pilis Város Önkormányzatát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Települési Értéktár Bizottság - Holánszki pékség
 

Holánszki pékség


A Holánszki pékség hagyományos módon, akácfával felfűtött kemencében, adalékanyagoktól mentes kenyeret süt. A pékség a 1930-as évektől működik, 1954-től dolgozott ott Holánszki Ferenc, majd 1960-ban fia Holánszki József is be lett fogva a munkába, majd hivatalosan 1975-től dolgozott  mellette, mint pék. Jelenleg Holánszki József nevén van a pékség és fia Holánszki Zoltán folytatja a családi hagyományokat. 
Saját termékük: fehér kenyér, kifli, zsemle, lekváros bukta, kapusztnyika. A kenyér 1 kg-os, de rendelésre készítenek 3 és 4 kg-os kenyeret is. Termékek főleg Pilisen kaphatóak, de szállítanak Budapestre is. 
A kenyér készítése már délelőtt elkezdődik a kovász készítésével. Liszt, élesztő, víz összekeverve. 8-10 óra kell, hogy az erjedés után érett kovász legyen. Ha felhasználás előtt visszaesik, akkor túlérett lett, ilyenkor hideg vizet adnak hozzá, ha éretlen, akkor meleg vizet kell adni hozzá. Ha a kovász megfelelő, akkor összekeverik a liszttel 50-50 %-os arányban. 2-3- szor szellőztetik. A következő munkafolyamat a tészta kihúzása, ami a csészéből (amiben kelesztik)való kiszedést jelenti. Utána jön a feladás. 1 kg 15 dkg-os darabokra szaggatják a tésztát. A gömbölyítés után következik a kenyérhajtogatás. Lényege, hogy a tésztából kiszorítsák a benn lévő levegőt, hogy ne legyen benne lyuk. Utána a tészta szakajtóba kerül pihenni 1, 1,5 órát, majd a kemencébe kerül. A kemencében az akácrönköket a hajnalban végződő műszak utolsó feladataként pakolják be a kemencébe. A begyújtás a dagasztás kezdete előtt 6 órával történik. A fa elégése után kihúzzák krupnival a hamut és a még izzó parazsat, amelyet egy kisebb tűztérbe teszik át, ahol használati meleg víz készítésére használják. A hamut kisöprik, kitörlik a teret nedves ronggyal. A kéménynyílásokat lezárják, hogy több hő ne távozhasson a tűztérből. A kemence homlokzatán lévő kéménynyílást fedő lemezeket kinyitják, hogy a pékségből a felesleges meleg távozhasson. 
A vetés, kemencébe helyezés folyamata:
Két pék áll a felső kemencéhez. Az egyik a sütésre előkészített tésztát a szakajtóból ráönti a péklapátra. A másik vízzel, amelybe egy kevés liszt van keverve lemossa, majd a tetejét bevagdossa.
Ha keletlenebb, akkor mélyebben karcolja be, hogy a keletkező gázok ne nyomják szét a kenyeret. Egy pléh edénnyel belocsolnak a tűztérbe, hogy gőz képződjön, utána kezdődik a folyamatos vetés. Betolja a lapáton lévő tésztát a kemencébe, lerakja. 
A kemence használat közben folyamatosan hűl. A kezdeti magas hőmérséklet miatt az egyik hűvösebb oldalon kezdik a vetést néhány kenyérrel, majd egyre többet tesznek be, kicsit hosszabb időre. 
Itt megkapja az alapot, egy kevést színt. Utána kerül át az alsó kemencébe, ahol készre sütik. 1 óra múlva szedik ki, vízzel megmossák, hogy kicserepesedjen és a fölösleges lisztet is eltávolítsák, majd kikerül a pihentetőbe.

GALÉRIA


Kapcsolt tartalmak