KERES
NKORMNYZAT
FONTOS INFORMCIK
Cm

2721 Pilis,Kossuth L.t 47-49.

E-gyintzs
gyflfogads
 • Htf8 00-12 00
 • 13 00-17 30
 • Keddnincs
 • Szerdanincs
 • Cstrtk8 00-12 00
 • 12 3016 00
 • Pnteknincs

 • Jegyz
 • Htf9 00-12 00
 • Polgrmester
 • Htf14 00-15 00
Telefonszmok
 • Kzpont06(29)/696-310
 • Fax06(29)/696-320
Kisokos Tovbbi informcik KORONAVRUS TJKOZTATK

ESEMNYNAPTR
2023 februr
BELPS


Pilis Vros nkormnyzatt a Magyar lelmiszerbank Egyeslet tmogatja
Szervezetek - Civil szervezetek
 

CIVIL SZERVEZETEK

 

 

Pilisi Np s Gazdakr

(Pilis, Dzsa Gyrgy t 2.)

Tagltszma: 70 f. 1928 ban alakult s 1960 ig mkdtt a pilisi gazdk sszefogsval. 1993. szeptember 23 n alakult jj.

A gazdakr clja kz tartozik a tagok rdekeinek kpviselete, szakmai, jogi, kereskedelmi sszefogsa. Gazdlkodsi szakrtelem fejlesztse, a mezgazdasgi termels mennyisgi s minsgi javtsa, a termnyek rtkestsnek elmozdtsa, a fld termeljnek fokozsa s a termszetes krnyezet megvsa, valamint a helyi hagyomnyok rzse.

A gazdakr, Pest megye egyik legjobb gazdakre, a krnyez teleplseket is bevonja munkjba. Ismeretterjeszt tevkenysge regionlis szint s igen elismert.Heti egy alkalommal a falugazdsz rendelkezsre ll a lakossgnak, akivel a Gazdakr is kapcsolatot tart. Tagja a Magyar Agrrkamarnak.

 

 

Pilisi Ipartestlet

(Pilis, Kossuth Lajos utca 36.)

Tagltszma 100 120 f. Pilisen 1948 ban alakult meg az ipartestlet, 1991. jlius 18 n alakult jj s azta a pilisi vllalkozk rdekvdelmi szervezeteknt mkdik.

Mkdsnek clja a kisvllalkozk szakmai rdekkpviselete, problmk sszegyjtse, tovbbtsa az orszgos szint szakmai szervezethez, az IPOSZ hoz, amelynek tagja. Tjkoztatja a tagokat az aktulis jogszably vltozsokrl. A kvetkez szakmk kpviseltetik magukat:ptipar, textilszv, cukrsz, fodrsz, szakcs, aut villamossgi, karosszria lakatos. A szabadid hasznos eltltsrl is gondoskodik tagjai szmra (kirnduls, bl, focimeccs, killts).

 

Pilisi Polgrr Egyeslet

(Pilis, Arany Jnos utca 43.)

Tagltszma 40 f. 1996. jlius 5 n a kzbiztonsg vdelmre alakult.. Clja Pilis kzsg lakinak vdelme, s a kztisztasgra veszlyes cselekmnyekkel, magatartsokkal szembeni fellps, bnmegelzs segtse, s ennek rdekben a lakossg krben propaganda kifejtse a rendrsggel szoros egyttmkdssel. Az egyeslet tagjai vek ta szerepet vllalnak a lakossg jszakai nyugalmnak megrzsben, a klnbz kzsgi rendezvnyek biztostsban. A kzletben is tevkenyen rszt vesz az egyeslet, mert egy fvel kpviselteti magt az nkormnyzat testletben. A Pilisi Polgrr Egyeslet kiemelten kezeli a krnykbeli polgrr szervezetekkel val kapcsolattartst. Egyms jobb megismerse s a klcsns segtsgnyjts alapjn. Eredmnyei: vi 1400 ra szolglat, ezen fell 150 ra rendezvnybiztosts, 70 ra kzs akci a rendrsggel.

 

 

 

Pilisi Hrkzlsi Egyeslet (PIHE)

(Pilis, Kossuth Lajos utca 30.)Tagltszma: 15 f + 2 f tiszteletbeli tag.

1993. november 4 n kerlt bejegyzsre. A PIHE 1993. kzepn alakult meg a pilisi kbeltelevzi helyi msort kszt fiatalokbl. 1991 1994 kztt k mkdtettk a Dolina Stdit. Mkds clja: kulturlis programszervezs, rendezvnyszervezs, televzis msorkszts, helytrtneti vide anyagok archivlsa. Jellege trsadalmi munkban vgzett nonprofit tevkenysg.1995 ben az egyeslet Pilis trtnete cm hrom nyelven elkszlt helytrtneti filmje megyei II. helyezst rt el egy amatr krnika versenyen. Tagjai fszerepet vllalva rszt vettek Pilis kzsg testvrvrosnak (Piazza al Serchio) vente ideltogat csoportjainak programszervezsben s a programok lebonyoltsban. Ezek kztt az 1996 ban sszelltott program: krnyezetvdelem, kulturlis munka s hagyomnyrz tevkenysgek s feladatok, politikai let, nkormnyzatok munkja stb az Eurpai Uni tmogatst is elnyerte. Az 1995 ben els zben megrendezett Nyri Nyry Muzsika teljes szervezst az egyeslet vgezte, mra ez a komolyzenei rendezvny Pilis egyik fontos zenei hagyomnya lett. A Mindenki Karcsonyfja program is Pilis kzsg l hagyomnya lett. 1997 1998 ban a PIHE egyik tagja volt a IV. s V. Pilisi Kihvs Napja rendezvny f szervezje valamint az egyeslet tagjai komoly szerepet vllaltak a nap lebonyoltsban. Ebben a kt vben orszgos IV. illetve II. helyet hozott Pilisnek. 1998 ban az evanglikus gylekezet ifjsgi csoportjval sszefogva a Mobilitastl elnyert, szintn az Eurpai Unitl szrmaz tmogats segtsgvel, megrendeztk a finn testvrgylekezetbl (Kontiolahti) rkez csoportnak s a pilisi fiataloknak a Krnyezetbartok barti krnyezetben cm krnyezetvd s kulturlis tmj programsorozatot. 1995 2000 kztt 6 alkalommal szervezte meg az egyeslet augusztus hnapban Pilis s a kistrsg legnagyobb szabs nonprofit amatr zenei rendezvnyt a Pilisi Knnyzenei Fesztivlt, amelyen 1000 1500 ltogat is volt. Tbb mint 1600 ra a rendszervlts utni Pilis kzlett bemutat vide anyag (filmek, msorok) feldolgozsa, katalogizlsa folyamatos tevkenysge az egyesletnek. Ehhez 2001 ben a Miniszterelnki Hivatal Informatikai Kormnybiztosa ltal az informcis trsadalom megvalstsban kzremkd civil szervezetek tmogatsra kirt plyzaton szmtgpet s Internet hozzfrst nyert. 2001 2003 kztt megszerezte a kthetente megrendezsre kerl rtelmes Estk cm programsorozatot, amelyben az irodalom, zene, kpzmvszet s szociolgiai, nphagyomnyok stb tmakrkben eladsok, vitaestek, beszlgetsek hangzottak el neves rsztvevk mellett tlagosan 20 50 rdekld jelenltben. 2002. szn az nkormnyzati vlasztsokon prtoktl fggetlen civil rtelmisgi listt lltva, 3 fvel vesz rszt a kpvisel testlet munkjban. 2004. prilistl az egyeslet tagjai mkdtetik a www.ikerfeny.hu pilisi informcis, kzleti portlt, ma a tbb mint 100. 000 tallattal, 110 regisztrlt tagjval az egyik legsikeresebb helyi honlap.

 

 

 

Gerje Horgsz Egyeslet

(Pilis, Bajcsy Zs. utca 39.)

Tagltszma: 145 felntt, 12 ifjsgi, 8 gyermek1992 ben alakult. Tbbsgben pilisi, de nyregyhzi, monorierdei, monori, albertirsai, budapesti tagjai is vannak az egyesletnek. Mkdsnek clja: A tagok horgszrdekeinek kpviselete, kedvez horgszlehetsgek biztostsa. A horgszsport fejlesztse, npszerstse s a termszet vdelmre, szeretetre val nevels.

A tagsg aktv kzremkdsvel ltrehozta, megptette a Gerje patak melletti terleten a pilisi horgsztavat, amely azta sok sok sportbartnak ad kikapcsoldsi lehetsget. vi 5 horgszversenyt rendeznek, amelyben 60 70 f vesz rszt. A hagyomnyos pnksdi horgszverseny kibvlt fzversennyel is (Junilis elnevezssel a telepls kedvelt szabadids programja lett).Kzleti szerepe: szabadid hasznos eltltse. A horgszt krnykt pihen padokkal, asztalokkal lttk el. Htvgken egyre tbb ember keresi fel a tavat s krnykt. A Gerje forrsvidk, a horgszt, illetve a mellette elterl geres erd adott lehetsget a pihensre, kikapcsoldsra vgyknak.Egyesletk minden vben rszt vesz megyei orszgos horgszversenyen. Versenyzik egyniben s csapatban is igen elkel helyezseket elrve trnek haza. A horgszt kszenlti foka jelenleg 35 % -os.Egyesletk kls tmogats hjn csak tagdjakbl s napijegy forgalombl szerzi bevteleit. ves bevtelk 40 % - t fordtjk t fejlesztsre, 60 % - t pedig halastsra.

 

 

 

Pilisi Labdarg Klub

(Pilis, Bthory utca 12.)

Tagltszma: 80 f.

1996. mrcius 5 n kerlt bejegyzsre, jogeldje a Pilisi Amatr Nagykzsgi Sportkr, illetve vtizedekkel ezeltt a Pilisi KSK. A klub elssorban labdarg szakosztlyt mkdtet, felntt, ifjsgi, serdl, valamint regfik csapattal. 2003 ban elvgzett tisztjts utn a klub megjult, felkerlt a megyei II. osztlyba, egyre eredmnyesebb jtka mind tbb szurkolt vonz. Tz v ta kzs edztborozson vesz rszt a szlovkiai Tardoskedd csapatval. 2004 ben megalakult a Motoros Szakosztly is, akiknek ksznheten 2004. augusztus 20 22 n sikeresen bonyoldott le az els vetern auts s motoros tallkoz, amely a krnyk teleplseirl s mg ms megykbl is 1500 2000 ltogatt vonzott.

 

 

 

Pilisi Diksport Egyeslet

(Pilis, Kossuth Lajos 28.)

Tagltszma: 15 f.

A 90 es vek els felben alakult. Szakosztlyai: tollaslabda, atltika, tra, asztalitenisz, tmegsport, kosrlabda. Tbb szakosztlya szervezte nemcsak a dikok, hanem a felnttek sportlett is. Nevhez fzdik az 5 ven t megrendezett Kihvs Napja megszervezse, ahol Pilis orszgos II. helyezst is elrt. 2001 ben az egyesleten bell megalakult a frfi felntt kosrlabda csapat az alakuls vben a megyei II. osztly bajnoka lett, majd kivvta a megyei els osztlyban val induls jogt.

 

 

 

Glit Mc Donalds FC Orszgos Diksport Egyeslet pilisi csoportja

(Pilis, Krmn utca 1.)

Tagltszma: 66 f.

Mkdsi clja: 6 12 ves korosztly krben npszersteni a labdargst, sportos letformt. Clja az egszsg megrzs trsadalmi clkitzseinek megvalstsa. A kzsgi labdarg klub utnptls bzisnak biztostsa. 1992 ta tevkenykedik, gyermek football csapatot mkdtet. ltalnos iskols gyerekeket foglalkoztat. Szmos orszgos tornt megnyerve, haznkban s klfldn is regbtette a pilisi focistk hrt. A kzssg clja a szabadid hasznos eltltshez segtsgnyjts, tehetsgek szakszer gondozsa.A junior korosztlyban szmos orszgos s nemzetkzi versenyen (Franciaorszg, Olaszorszg, Nmetorszg) elkel helyezst rt el a csapat.

 

 

Vidm Tavasz Klub

(Pilis, Dzsa Gyrgy t 2.)

Tagltszma: 70 f.

1978 ban alakult, azta fogja ssze a kzsg ids embereit. Az let az veknek Orszgos Klubszvetsg tagja. Clja: a szlovk hagyomnyok rzse, trktse, barti, nemzetisgi s nemzetkzi kapcsolatok polsa. Tbb trsgi rendezvnyt szerveztek, szoros kapcsolatot polnak a bnyei, pndi, pteri, albertirsai, gombai, csai, nyregyhzi, dnszentmiklsi nyugdjas klubokkal.Megnnepeltk 15., 20., 25. ves vfordulikat, melyre krnykbeli klubokat hvtak meg. Rendszeresen szerepelnek helyi, megyei, orszgos s nemzetkzi szlovk hagyomnyrz tallkozkon. A szlovkiai Guta vros, az erdlyi Farkaslaka, az olaszorszgi testvrvrosunk, Piazza de Serchio vendgei voltak. Nagyon sok oklevllel bszklkedhetnek, npzenei fesztivlon ezst fokozatot rtek el.

 

 

 

Bartsg Nyugdjas Klub

(Pilis, Szchenyi utca 28.)

Tagltszma: 62 f.

1992 ben alakult, az let az veknek Orszgos Klubszvetsg tagjaknt. Mkdsnek clja: az ids emberek sszefogsa, a rszorulk segtse, az egyttlt rme szeretete.

Fontosnak tartjk, hogy a kzsg minden rendezvnyn rszt vegyenek. (Csatlakozs Napja, Falunap, parlagf irts, szemtgyjts, eladsok, zenei rendezvnyek, llami nnepek stb) Kzleti szerep: Sok meghvst fogadnak el, msorokat adnak, igyekeznek Pilis nagykzsget szles krben megismertetni, j hrt elvinni. Nemzetkzi kapcsolatuk van Krptalja Berekdda jegyzasszonynak csaldjval, ez a kapcsolat most van kialakulban. Eredmnyeik: szoros meznyben szentendrei trtnelmi plyzaton 3. helyezst rtek el. Kiskunlachzn, KI MIT TUD vetlkedn 3. helyen vgeztek. Gdlli Npi zek fzversenyen a pilisi lakodalmas ebddel I. lettek tizenkilenc indul kzl. Tizent oklevelk s sok emlklapjuk van, tbb klndj tulajdonosai.

 

 

Olasz Magyar Barti Kr

(Pilis, Mikes Kelemen utca 7.)

Tagltszma 40 f.

Mkdsnek clja: 1994. vben Piazza de Serchio s Pilis Nagykzsg Polgrmesteri Hivatala kztt megkttt testvrvrosi kapcsolat polsa. Ezt a kapcsolatot az Eurpai Parlament is elismerte mg ugyan ebben az vben.

A Bke Hullmai nnepsgsorozat keretben ktdtt meg. A barti kr 1992 ta az olaszorszgi Piazza de Serchio testvrvrosunkkal val kapcsolattarts szervezje, mozgatrugja. Tz v tvlatban visszagondolva lpsrl lpsre ptettk fel a testvrvrosi kapcsolatot, elszr a polgrmester s a kpviselk ltogatsval. A millecentenriumi nnepsgsorozatra rkezett delegci s a vendgek Piazza de Serchio felirat mrvnytblval kedveskedtek. A kapcsolat tartalma hivatalos s barti jelleg. A csoportok egyms kulturlis, nkormnyzati, iskolai, krnyezetvdelmi letvel ismerkednek. Lehetsgnk nylik teleplsnk s az orszg bemutatsra, kedvez kp kialaktsra. Mly barti kapcsolatok szvdtek. Jles rzs hogy brmerrl kzeltik meg Serchiot, a falut jelz tbla alatt olvashat a Testvrvrosunk Magyarorszgon Pilis Kzsg felirat.

 

 

Pilisi Motoros Egyeslet

(Pilis, Dnosi t 60.)

Tagltszma 22 f.

2004 tavasza ta mkd civil szervezet.

Mkdsnek clja: A szabadid hasznos eltltse a motoros sport kedveli szmra. Rendezvnyek kistrsgi szervezse. Kzleti szerepe: a helyi s krnykbeli fiatalok szabadid eltltsnek minsgi javtsa. A telepls ismertsgnek nvelse, arculatnak fejlesztse.Felvettk a kapcsolatot a krnykbeli motoros barti krkkel (jhartyn, Albertirsa, Monor, Nyregyhza).

 

 

Postagalamb Sportegyeslet

(Pilis, Kvai t 16.)

Tagltszma: 22 f.

1995 tl mkd egyeslet, versenyzi tagszvetsgi s orszgos rendezvnyeken minden vben az lvonalban szerepelnek. A krnyez teleplsek - Albertirsa, Monorierd, Nyregyhza versenyzi is szp szmban tagjai a klubnak. Pilisen mkdik a kistrsg egyetlen postagalambsz szakboltja, amely kereskedelmi tevkenysge mellett a krnyez teleplsek galambszainak kedvelt tallkahelye.

 

Pilisi Petfi Vadsztrsasg

(Pilis, Drda utca 7.)

Tagltszma: 25 f.

Mkds clja: sport s vadnevels, vadvdelem. Mkdsi terlet: Pilis kzigazgatsi terlet hatra, kb. 4300 ha.Az egyik legrgebben mkd civil szervezetnk, az 1940 es vekben alaptottk, rdekessge, hogy 50 ve ugyanaz a szemly tlti be az elnki tisztet. Pest megye 88 vadsztrsasga kzl az eredmnyei alapjn az els 5 kztt van. A trsasg tagja a Magyar Vadsz Kamarnak, Magyar Vadsz Vdegyletnek s a Magyar Vadsz Szvetsgnek. A krnykbeli vadsztrsasgok kzl a monorival s a pndival llnak kapcsolatban. Az alaptskor semminem vagyon nem llt rendelkezsre, m a felels gazdlkods eredmnyeknt ma a trsasg jelents vagyonnal rendelkezik. A vadllomnyban tallhat dnszarvas, z, nyl, vaddiszn, fogoly, frj, gmszarvas (amely csak tvonul vad). 1968 ta foglalkoznak a fcn flvad tenysztsvel.

A brkilvets jelents anyagi hasznot hoz, ez lehetv teszi a vadllomny fejlesztst, az ing s ingatlan vagyonkszletek gyaraptst (vadfld, traktor, UAZ gpkocsi vsrls, vadetets, vadszllts s vadszhz pts).A vadszhz pts idegenforgalmi szempontbl is hasznos, mert tz szemly elszllsolst fogja biztostani. A trsasg tagjai kztt ismert ember is elfordul (Bodrogi Gyula), ezen kvl budapesti, cegldi, albertirsai tagok is vannak. Rendszeres vendg Juszt Lszl.Vendg volt itt a grg kirly s az osztrk nagykvet is.A vendgvadszok az unis orszgok minden rszbl rkeznek (Finnorszg, Svdorszg, Anglia, Franciaorszg, Olaszorszg, Ausztria, Nmetorszg, Spanyolorszg). Az USA bl s Kanadbl is rkeznek vendgek. A vadszidny mjus elsejtl februr vgig tart.A vadsztrsasg elnke hrom alkalommal rszeslt a Nimrd rdemrem klnbz fokozatainak kitntetsben. A vadszati killtsokon tbb alkalommal elnyertk az ezst rmes zbak trfea helyezst.

 

 

Rzsahegyi Brhegyi Hegykzsg

(Pilis, Rkczi t 18.)

Tagltszma: 825 f 1500 m2 fltti szlterlettel rendelkez 804 f 1500 m2 alatti szlterlettel rendelkez1994 ta mkdik. ?Mkds clja: a bortermels sznvonalnak emelse, termkei piackpessgnek javtsa, s ebben rdekeltek nigazgatsn alapul szervezetek ltrehozsa. A hegykzsg az azonos telepls termeli s felvsrli ltal e tevkenysgkhz fzd kzs rdekeik elmozdtsra, valamint az ltaluk ellltott termkek szrmazs s minsgvdelmre ltrehozott kztestlet. Mivel a pilisi szltermels a XVIII. szzadban mr ltezett, ezrt a trtnelmi borvidkek sorban a Mtrai Hegykzsgek krzetbe kaptunk besorolst. A Szent Istvn Egyetem Gyngysn lv szlszetei, borszati tanszkeivel. Szakmai eladsaikon rendszeresen rszt vesznk. Klcsns ltogatsokat szerveznk a neves pincszetekkel. A krzet s szomszdaink borversenyein szp szmmal vesznek rszt tagjaink. Boraink a versenyeken 164 djat nyertek. venknt a Rzsahegyi s Brhegyi Hegykzsg nagyszabs borversenyt rendez Pilisen, ahol rtkes trgyi s oklevl jutalmak vannak. A szervezet minden igyekezetvel azon van, hogy a pilisi cmerben is kiemelked szlfrt a remlhet vrosi rangnl is nagy jelentsggel fog brni, mellyel a mlt s jelen gazdasgi, idegenforgalmi fontossgt hangslyozza.

.

.

 

Epres Labdarg Klub

http://www.epreslk.hu