KERESŐ
ÖNKORMÁNYZAT
FONTOS INFORMÁCIÓK
Cím

2721 Pilis,Kossuth L.út 47-49.

E-Ügyintézés
Ügyfélfogadás
 • Hétfő8 00-12 00
 • 13 00-17 30
 • Keddnincs
 • Szerdanincs
 • Csütörtök8 00-12 00
 • 12 3016 00
 • Pénteknincs

 • Jegyző
 • Hétfő9 00-12 00
 • Polgármester
 • Hétfő14 00-15 00
Telefonszámok
 • Központ06(29)/696-310
 • Fax06(29)/696-320
Kisokos További információk KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓK

ESEMÉNYNAPTÁR
2023 február
BELÉPÉS


Pilis Város Önkormányzatát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Szervezetek - Civil szervezetek - Pilisi Petőfi Vadásztársaság
 

 Pilisi Petőfi Vadásztársaság

 

A Pilisi Petőfi Vadásztársaság már „nyugdíjas” korú, hiszen 1947-ben alakult, tehát 61 éves. A társaság 29 tagja többségében helyi lakos, nagyrészük földtulajdonos, az általuk bérelt 3725 ha vadászterületen. A társaság területe megegyezik Pilis város közigazgatási határával. Domborzata Pilistől keletre, a lankás dombok, helyenként meredek domboldalak, mint a Sas hegy a jellemző, az összes többi égtáj felé lapos. Erdősültsége 10% körüli. Mindenütt megtalálható az őz, a fácán, a mezei nyúl, természetesen az élőhely típusa határozza meg az adott területen az elterjedésük számát.  A vaddisznó, a dám szarvas a Dolinában és a Buckában boldogítja a vadászokat. A tavasz hírnökei, a szalonkák vonulása a területen bizonytalan.

 

A társaság számára nem a lövés a fontos, hanem a tavaszt ajánló erdő illata, a szerelmes madarak éneke, és a naplemente után az a hirtelen mély csönd. És ha néha Szent  Hubertusz, a vadászok védőszentje megajándékozza őket egy hosszú csőrűvel, hát az igazi ünnep.

 

A pilisi vadászok fácán tenyésztésükre méltán lehetnek büszkék, nem csak azért mert szinte minden évben sikerül nagyterítékű vadászatot produkálniuk visszajáró külföldi vadászaikkal, hanem mert a nehéz gazdasági feltételek mellet is eredményesen végzik ezt a tevékenységüket és nekik is jut a bérvadásztatás után néhány szép fácán vadászat - megalapozza éves költségvetésüket, kiegészítve az őzbak és gerle vadászati árbevételével.  Mezei nyúl terítékük pont annyi, hogy minden tag részesülhessen egyszer a terítékből. Őz állományuk fejlesztésén dolgoznak. Büszkék viszont arra a néhány kiemelkedően szép őzbakra, amelyet bérvadász hozott terítékre. A téli ínséges hónapokban etetik, a nyári nagy melegekben itatják Pilis vadjait.

 

A közepes adottságú terület legnagyobb hibája, hogy keskeny szalagként öleli körül Pilis várost, a 4-es főút kettémetszi. A pilis vadászok félnek attól, hogy a végső döfést a 4-es főút új elkerülő szakasza méri majd rájuk, újabb területeket véve el a mezőgazdaságtól, ezáltal a vadállománytól. Újabb zárvány területek képződnek, ahol a vadgazdálkodás jövője megpecsételődik. De a közösség céltudatos munkával már a jövőre készül, tervezik új fácánnevelési programjukat, amelyet már sokadik alkalommal kell újra gondolniuk.

 

A kívülállók azt hiszik, a vadászok csak vadásznak Ez nem így van. Ahhoz hogy hódolhassanak ősi szenvedélyünknek, a vadállományt óvni, etetni, gondozni kell, hogy a felesleget learathassák A tavalyi évben, a következő  kötelező közösségi munkákat kellett elvégeznie egy vadásznak: fácán őrzés 9 alkalommal, alkalmanként 12 óra, fácántelepi munkák 5 nap, fácán hajtás bérvadászoknak 5 nap, dúvadazás 1 nap, vadgazdálkodási berendezések javítása újak létesítése, önszorgalomból vadetetés, itatás, terület őrzés. Ez sok vagy kevés /a vadászfeleségeknek sok/, vitatkozhatunk rajta, de szívesen csinálják, hiszen csak ha áldozatokat hoznak, akkor tudnak vadászni. A közös munka kovácsolja össze az együvé tartozó embereket.

 

A pilisi vadászok szeretik az ünnepeket, mint a földtulajdonosi majális - ami kinőhetné magát Pilis városi rendezvénnyé is, a vadászbál, a jól végzett munka utáni számvetés, és a felhőtlen szórakozás ideje.

A társaság nagyon fontosnak tartja az utánpótlás, a hozzájuk tartozó fiatalok jó, igaz sportemberré nevelését. Példát mutatni a környezet és természetvédelemben, bizonyítani a természeti erőforrásokkal való szakszerű gazdálkodás lehetőségét. Segíteni Őket felnőtté válásukban!

 

A vadászat fogalmát, értelmét legszebben Széchenyi Zsigmond vadászíró fogalmazta meg: „A vadászat vadűzés és erdőzúgás. De több az erdőzúgás.” - Ezekkel a gondolatokkal üdvözöl mindenkit, aki böngészi városunk honlapját a Pilisi  Petőfi Vadásztársaság!