KERESŐ
ÖNKORMÁNYZAT
FONTOS INFORMÁCIÓK
Cím

2721 Pilis,Kossuth L.út 47-49.

E-Ügyintézés
Ügyfélfogadás
 • Hétfő8 00-12 00
 • 13 00-17 30
 • Keddnincs
 • Szerdanincs
 • Csütörtök8 00-12 00
 • 12 3016 00
 • Pénteknincs

 • Jegyző
 • Szerda9 00-12 00
 • Polgármester
 • Szerda14 00-16 00
Telefonszámok
 • Központ06(29)/696-310
 • Fax06(29)/696-320
Kisokos További információk KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓK

ESEMÉNYNAPTÁR
2020 November
BELÉPÉS


Pilis Város Önkormányzatát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
EMLéKEZéS TöRöK ENDRéRE
 
Halálának 40. évfordulója alkalmából

2020. november 16-án, Török Endre halálának 40. évfordulójának alkalmából, Pilis Város Önkormányzata megújította azt az emléktáblát, melyet 2000 –ben, a település akkori vezetői helyeztek el a művész szülőházának falára. Hajnal Csilla, Pilis Város Polgármester asszonya és Mala Ferenc, Pilis Város Alpolgármestere a mai napon koszorút helyezett el az új táblánál, így tisztelegve az egykor itt élt és alkotó művész emléke előtt.

Török Endre, vagy ahogy a legtöbben ismerték, ismerik őt, Török Bandi 1926. november 28-án született Pilisen. Szegény, iparos szülők gyermeke volt. 1945 után iratkozott be az iparművészeti gimnáziumba, ahol ötvösnek tanult, de később érdeklődése inkább a grafika és a festészet felé fordult. A Képzőművészeti Főiskola grafika szakán folytatta tanulmányait. Domanovszky Endre, Kádár György, Konecsni György növendékeként, 1953-ban szerzett diplomát.

 

Az 50-es évektől főként linóleum-metszeteket, fametszeteket készített. Kedvelt témája volt a balatoni táj, de figurális kompozíciókat is készített. 1957-60 között több, jelentős alkotást készített barátjával, korábbi évfolyamtársával, a később európai hírű Gross Arnolddal. Számtalan kiállításon szerepeltek a művei, többek között az Ernst Múzeumban, a Műcsarnokban, Nemzeti Galériában, de alkotásai eljutottak Belgrádba, Moszkvába és Norvégiába is. Az Újévi vásár, a Vadászok, a Halászbástya, a tíz képből álló Balaton- sorozat és a Bajai halásztanya szép sikert aratott önálló kiállításokon és külföldi biennálékon is. Tagja volt a Képzőművészeti Alapnak, és hosszú ideig a Fiatal Művészek Stúdiójának.
Plakáttervezéssel is foglalkozott, karikatúráit pedig a 70-es évek folyamán gyakran közölte az Élet és Irodalom is. Művészi értékkel bírnak fotói és fotókollázsai is.

 

Rajongásig szerette Pilist, számos műve tanúskodik erről. Az Újévi vásár, a Pincék, a Gerje, a Dolina című metszetei a művész egyedi látásmódjával mutatja be szülőfaluja legnevezetesebb helyeit, az akkori kor életképeit.

Tehetsége, elhivatottsága és sikerei mellett is, mindvégig megmaradt annak a csendes, végtelenül szerény, mindig mosolygós pilisi barátnak, akit jó ismerősei csak „Bajusznak” szólítottak. Fiatal korában saját készítésű kajakjával kétszer „körbehajózta” a Balatont. Szeretett asztaliteniszezni, melyből főiskolai bajnokságot is nyert. Kedvelte a pilisi és a magyarországi hegyeket, imádott túrázni és kiválóan síelt is. Feledhetetlenek voltak a barátokkal folytatott kártyacsaták, amikről természetesen nem hiányozhatott a jó pilisi bor sem. Rengeteget olvasott és imádta a művészi témájú filmeket. Részt vállalt Pilis közéletében is, volt rövid ideig tanácstag, majd a pilisi 807-es Sárkány Sámuel cserkészcsapat egyik vezetője lett, melynek gyerekkora óta tagja volt. Gyakran vadászott, később a Pilisi Vadásztársaság vezetőségében is helyt kapott.

Szülei halála után, a hatvanas évek elején Budapestre költözött, a Dózsa György út 14. szám alatti lakásban rendezett be egy barátságos műtermet. Idejének egy részét a Nagymarosi művésztelepen töltötte. Szülőfalujával a kapcsolat nem szakadt meg, de idővel őt is utolérte az oly sok művészt érintő elmagányosodás. Rokonait, barátait, kortársait is meglepte 1980. november 12-én, hirtelen bekövetkezett halálának híre.

Török Endre „művész volt, a szó legigazibb értelmében”, ahogy ezt közeli barátja néhai Dr. Illanicz György írta a róla szóló megemlékezésében. „Csak akkor alkotott, ha mondanivalója volt. A hírnév és a pénz nem vonzotta.”

Büszkék vagyunk erre az örökségre, emlékezünk Török Endrére, tisztelegünk munkássága előtt.